Türkçe, Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım Bilgileri

19 Mart 2014 Çarşamba

YGS Türkçe Stratejileri

YGS Türkçe Stratejileri

1) Öncelikle kendinize göre alıştığınız bir tekniğiniz, sıralamanız yoksa TM ve sözelcilerin Türkçeden başlamaları, bitirmeden diğer derslere geçmemeleri iyi olacaktır. Türkçeyi bırakıp tarih, coğrafya sorularına dalanlar veya matematik sorularıyla inatlaşanlar, sınav sonunda Türkçe sorularına bakıp panik yapacak, o paragraflar gözünde bir kat daha büyüyecek.
Tabii benim kendime göre bir sıram var diyorsanız başka...

2) Türkçeyi kendi süresi içinde bitirmeye çalışın, yani 40 soruyu 40 dakikada. Oldu ki sorular beklediğimizden uzun geldi (Daha önce olduğu gibi) "Allah'ımm bu ne" demeyin, sakin olun ve yine de süreyi çok aşmamaya çalışın.Uzun soru zor soru demek değildir, 2012 YGS ' de sorular uzun gelmesine rağmen kolay çözülebilirdi; 2013 YGS' ye girenler ise kısa soru kolaydır anlayışıyla dikkatsizlikten yanlış yaptılar. ÖSYM paragrafları açık ve net, tam olarak anladığınızda büyük ihtimalle çoğu soruyu doğru çözebilirsiniz.Soruyu dikkatlice düşünün ve öyle cevaplayın.

3) Sorulardan değil sizden kaynaklı sebeplerle ( sıkıldınız,soru zor geldi vs.)  yetiştiremezseniz yine de panik yapmayın, sağa sola bakıp da "O Türkçeyi bitirmiş." , " Bu şuna geçmiş." , "Herkes yaptı ben geride kaldım." anlayışıyla ağlamaklı bir hale bürünmeyin.

4) Sınav sırasında gözünüz saatte olsun.Saatle birlikte hareket etmeye çalışın.(Panik olmuş bir şekilde değil tabii :) )

5) Eğer bir soru çok uğraştırırsa hiç vakit harcamayın, sorular bitince baktınız vakit var tekrar dönersiniz.

6) Kodlamayı kesinlikle sona bırakmayın yetişmez ayrıca kaydırma ihtimali de var. Aynı sayfadaki soruları birlikte kodlayabilirsiniz. Dörderli, beşerli gibi.

7) Soruları doğru yere kodladığınızdan emin olun ( Türkçeyi kendi bölümüne )

8) Eğer dikkatiniz çok dağılırsa veya aklınızın hiç almadığını düşünürseniz 15-20 saniye ara verebilir, dışardaki ağaçlara, gökyüzüne (dalga geçmiyorum) bakabilirsiniz. Aman çok kaptırmayın :) Türkçe insanı bitirebiliyor bildiğiniz gibi.

9) Zor görüp de hiçbir soruyu okumadan geçmeyin, özellikle dil bilgisi kısmında, belki yapabileceğiniz bir sorudur. Bakmadan anlayamazsınız.

10) Sorunun tamamının altını çizmeyin, hem vakit kaybettirir hem de yeterince anlayamaz tekrar okumak zorunda kalabilirsiniz.Cevaba götürecek önemli noktaların altını çizebilirsiniz.

11) Paragraf sorularında önce sorunun sonra paragrafın okunması gerektiğini zaten herkes biliyor, geçiyoruz :)

12) "Zorsa herkese zor." mantığını da herkes biliyor onu da geçiyoruz ;)

13) Bir soru kolay diye hemen atlamayın, "Aa ne kadar kolay!" diye bildiği konuyu yanlış yapanlar da var.Baştan sona dikkatlice okuyun."Beni bir sen anladın, sen de yanlış anladın." mantığına dönmesin iş.

14) Soruları sırayla değil de çaprazlama (ben böyle diyorum) çözebilirsiniz, yani 1'in ardından 4'ü,sonra 3 ve 2' yi gibi.Baktınız gözünüz tutmadı atlayın başka soruya. Ama arada kalan soruları işaretleyin ki atlanmış hiçbir soru kalmasın.

15) Yanlışları eleyerek gitme yöntemi bir seçenek üzerinde karar kılmanızı kolaylaştırabilir.Az çok bildiğiniz konularda eleme yapmaya çalışın. Hiç bilmiyorsanız sakın atmayı denemeyin.

16) Paragrafta kendi düşüncenizi değil soruda isteneni arıyorsunuz, dikkat edelim.

17) Altı çizili yoktur , değinilmemiştir gibi ifadelere dikkat edin, sonradan "Yanlış okudum, gitti soru." demeyin.

18) Son olarak söylemesi bana kolay olsa da lütfen stres yapmayın.

Hepinize başarılar. :)

Bu yazıyı video olarak görüntülemek için buraya tıklayınız.

Özge Şen 

Türkçe Öğretmeni



Share:

0 yorum:

Yasal Uyarı

Bu blogta yer alan içerikler -aksi belirtilmediği takdirde- üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan Özge Şen'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz.

Copyright ©

Translate

Recent Posts

Definition List

Pages

Theme Support

MyFreeCopyright.com Registered & Protected