Türkçe, Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım Bilgileri

2 Nisan 2014 Çarşamba

LYS Edebiyat Çalışma Programı

1) Öncelikle elinizde iki üç farklı kaynağınız olsun. Birinde bulunan bilgi diğerinde bulunmayabilir. En çok            tavsiye edilen Konu anlatımlı kitap olarak bu kitabı sayabiliriz. Fakat ayrıntılarda boğulmak istemeyenler        için bu kitap da  elinizde bulunması gerekenlerden olacaktır. Konu özeti isteyenler bu tarz yayınlara da göz
    atabilir. Bunların dışında piyasada birçok yayınevine ait kitap bulunmakta. Baskı tarihinin yeni olmasına           dikkat etmeniz yeterlidir. (Güncel olması açısından)

2) Edebiyat konularını daha önce bu sayfada sıralamıştık. Konu ağırlığını ve kalan süreyi göz önünde tutup da     panik yapanları durdurmakla işe başlayabiliriz. :) 16 konumuz ve 2 ayımız olduğunu varsayarsak haftada         sadece 2 konu ediyor , çok mu ?

3) Bulabildiğiniz kadar soru bankası, yaprak test vs. toplayın. Ne kadar farklı örnek çözerseniz o kadar iyi.       Üstelik edebiyat Türkçe dersi gibi olmadığından test çözerken fazla vaktinizi de almayacak. Tabii konuyu       öğrenmişseniz.
    Ayrıca testlerde bilmediğiniz yeni bilgilerle de karşılaşacaksınız. Onları da defterinize not alır yeni şeyler           öğrenirsiniz.
  
4) Bir günde birden fazla konuyu öğrenmeniz gereksizdir. Edebiyattan günde bir konu çalışıp yanına diğer           derslerden birini ekleyebilirsiniz. Konuyu çalıştıktan sonra test çözün ki daha kalıcı hale gelsin.

5) Edebiyattan hiç bilgisi olmadığını düşünenler bile mutlaka okul bilgilerinden bir şeyler hatırlar. Örneğin uyak      çeşitlerini, milli edebiyatın özelliklerini... ayrıntılı olmasa da ana hatlarıyla biliyorsunuzdur.
   ( Biliyorsunuz değil mi ? )  İşte bu var olan bilgileri hatırlatıp yeni bilgiler ekleyeceğiz.

Gelelim konulara. Ne yapalım, nasıl yapalım?

6) Dershaneye gitmeyip kendi çalışanlar kendince bir konu sıralaması oluşturabilir. Fakat bazı konuların             (Edebi akımlar gibi) sona bırakılması kolay hatırlanması açısından yararlı olabilir.

7) Edebi dönemleri sırasıyla çalışın ve dönem özelliklerini iyi öğrenin. Bu özellikleri özet şeklinde deftere             yazabilir veya bir kağıda yazarak görebileceğiniz bir yere asabilirsiniz. Edebiyat büyük ölçüde ezbere
   dayalı bir ders olsa da dönemleri ana hatlarıyla kavramaya çalışmanız neden-sonuç bağlantılarını kurmanız      açısından yararınıza olacaktır. Yani ezberlemeyin, anlayın.

8) Kesinlikle öğrenmeniz gereken kimi yazarları öncelikle çalışın. Daha sonra bunlar da çıkabilir denilebilecek     öteki isimlere de çalışırsınız.

9) Soru çözerken karşılaştığınız farklı bir eser çalıştığınız kaynakta yoksa onu da ilave edin ki daha sonra           görebilesiniz.

10) Soruları okurken sorunun tamamını okuyun, hemen bir yazarı veya eserini görüp atlamayın . :)

11) LYS' de Türkçe anlam ve dil bilgisi de çıkıyor unutmayın, ondan kurtulamadık işte.YGS Türkçe yani bu konulardan da  test çözmeyi ihmal etmeyin ki eski bilgileriniz unutulmasın. Özellikle de işin can sıkıcı kısmı paragraf, o olmadan olmuyor maalesef, her gün bir paragraf bir de karma dil bilgisi testlerinden çözebilirsiniz. Türkçeden mümkün olduğunca soru kaçırmamaya bakın.

12) Bu kitabı da ( veya çıkmış sorular içeren başka bir yayını ) alın ve mutlaka çözün. Çoğu soru diğer yıllarla       benzer gelecektir. Soruları çözerken sadece ezber mantığına göre hareket etmeyin sorgulayıcı düşünün.

13) Edebiyatımızda ilkler nelerdir öğrenin.

14) Bir dönemi çalışırken o dönem roman özetlerine de bir göz atın. Örneğin Tanzimat Dönemi için İntibah,         Araba Sevdası... Cumhuriyet Dönemi güncel romanları için buraya tıklayabilirsiniz.

15) Ortalama 8 sorunun çıktığı Cumhuriyet Dönemini çok iyi çalışın. Kimi konu anlatımları için bu sayfalara            bakabilirsiniz.

       Cumhuriyet Dönemi Tiyatro

       Cumhuriyet Dönemi Öğretici Metinler
   
      Cumhuriyet Dönemi hikaye ve roman

      Cumhuriyet Dönemi şiiri
   
Edebiyat çalışma teknikleri için buraya tıklayabilirsiniz.


Share:

0 yorum:

Yasal Uyarı

Bu blogta yer alan içerikler -aksi belirtilmediği takdirde- üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan Özge Şen'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz.

Copyright ©

Translate

Recent Posts

Definition List

Pages

Theme Support

MyFreeCopyright.com Registered & Protected