Türkçe, Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım Bilgileri

2 Nisan 2014 Çarşamba

LYS Edebiyat Çalışma Teknikleri

EDEBİYAT NASIL ÇALIŞILIR, EDEBİYAT ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Edebiyat için tek bir çalışma tekniği yoktur ve herkesin kendine en uygun çalışma tarzını benimsemesi en doğrusudur. Edebiyat çalışma tarzı olarak aşağıda önerdiklerimi veya anlama türünüze uygun bir yöntemi benimseyebilirsiniz. Farklı konular için iki üç tanesini bir arada kullanabilirsiniz.

Ezberleme

Edebiyat, büyük ölçüde ezbere dayalı bir ders olduğu için eserleri, bu eserlerin türlerini, belli kuralları ezberlemeniz gereklidir. Ezberi yazarak, altını çizerek, tekrarlayarak, konu ile birlikte test çözerek... yapabilirsiniz.


Yazarak, Özetleyerek Çalışma

Edebiyat, sırf okuyarak öğrenilemeyeceği için konunun önemli noktalarını ( hepsini değil, dikkat ) özet halinde yazmanız akla yerleşmesini sağlayacaktır.



Dinleyerek Çalışma

Genelde okul yazılıları için faydalı olsa da ezberi kolaylaştırdığı için kimi maddeleri dinleyerek öğrenme yoluna da gidebilirsiniz. ( Yolda yürürken dinlemeyin, kazaya sebep olmayalım! )



Şifreleyerek, Hikaye Oluşturarak Çalışma

Bize anlamsız gelen bilgilerde şifre, en kolay akılda tutma yolu. Şifrelerle anlatan kimi kitaplardan yararlanabilirsiniz veya kendiniz de şifre oluşturabilirsiniz. Örneğin, " Ziya Osman Saba, Sebil ve Güvercinlerle Geçen Zaman' ın ardından, Nefes Almak ne güzel şey! dedi.Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi kurarak Değişen İstanbul manzaralarını yansıttı." ( Tabii her bilgiye şifre düşünmek daha sonra bunların karışmasına da yol açabilir, dikkat edin.)


Anlam Bağlantıları Kurma

Anlamsız bilgileri size anlamlı gelen günlük hayattan örneklerle bağdaştırma. Örneğin, " Arkadaşım Ahmet iskenderi (iskender kebap :) ) çok sever." ( İskendername - Divan şairi Ahmedi' ye ait bir eser.) gibi veya Didaktiik şiir öğretici,öğüt ve taktik verici şiir türüdür. ( didaktik - taktik ses benzerliği )


Test Çözme

Konuyu çalıştıktan sonra konuyla ilgili test çözme hem konunun pekişmesini ve daha kalıcı olmasını hem de çeşitli ayrıntıları fark etmenizi sağlayacaktır.Bir konuyu çalışıp bitirdikten sonra aynı gün içinde mutlaka en az bir test çözmelisiniz.


Not Kağıtları Oluşturma

Belirli noktaları küçük kağıtlara not alma ve görebileceğiniz bir yere asma onların göz önünde durmasını sağlayacak ve gözünüz çarptıkça sizi o konuya yönlendirecektir.



Günlük Hayatla Bağlantı Kurma

Edebiyatla ilgili yayınları okuma, televizyon yayınlarını takip etme edebiyatı sadece bir ders olarak görmeyip gazetede, televizyonda bu konuyu takip etme sizi mutlaka geliştirecek ve edebiyat bilgilerinize katkı sağlayacaktır. TRT Okul' da yayınlanan Bir Dakika videoları bunun sadece bir örneği.

Siz de bildiğiniz başka programlar varsa veya çalışma tarzı hakkında önerileriniz varsa yorumlarda belirtebilir veya beni takip edebilirsiniz.

Bu yazıyı video şeklinde seyretmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hepinize LYS yolunda başarılar. :)

Özge Şen

Türkçe Öğretmeni
Share:

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim. Kısa ve öz notlar alarak çalışmak benim için daha uygun

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim. Kısa ve öz notlar alarak çalışmak benim için daha uygun

Yasal Uyarı

Bu blogta yer alan içerikler -aksi belirtilmediği takdirde- üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan Özge Şen'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz.

Copyright ©

Translate

Recent Posts

Definition List

Pages

Theme Support

MyFreeCopyright.com Registered & Protected